Sari la conținut

Friedrich Gulda

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Friedrich Gulda
Date personale
Născut[1][2][3][4][5] Modificați la Wikidata
Viena, Republica Austriacă[6] Modificați la Wikidata
Decedat (69 de ani)[1][2][3][4][5] Modificați la Wikidata
Steinbach am Attersee⁠(d), Austria Superioară, Austria Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (infarct miocardic) Modificați la Wikidata
CopiiPaul Gulda[*][[Paul Gulda (Austrian pianist and composer)|​]][7]
Rico Gulda[*][7] Modificați la Wikidata
Cetățenie Austria Modificați la Wikidata
Ocupațiepianist
compozitor
cântăreț
muzician de jazz[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană[8][9] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea de Muzică și Artă Dramatică din Viena  Modificați la Wikidata
PremiiEhrenring der Stadt Wien[*][[Ehrenring der Stadt Wien (award)|​]]
Medalia pentru Științe și Arte[*]
Concours de Genève[*][[Concours de Genève (organization and music competition)|​]] ()  Modificați la Wikidata
Profesor pentruClaudio Abbado  Modificați la Wikidata
Prezență online

Friedrich Gulda (n. 16 mai 1930, Viena - d. 27 ianuarie 2000, Steinbach am Attersee, Austria) a fost un muzician austriac, pe de o parte pianist și clavecinist de muzică cultă, pe de altă parte pianist și compozitor de jazz.

Gulda s-a născut la Viena ca fiu al unui profesor, a început studiul pianului la vârsta de 7 ani la Wiener Volkskonservatorium cu Felix Pazofsky; în 1942 a intrat la Academia de Muzică din Viena, unde a studiat pianul și teoria muzicală cu Bruno Seidlhofer și Joseph Marx.

În anul 1946 a câștigat premiul întâi la Concursul Internațional de la Geneva. Inițial juriul l-a preferat pe pianistul belgian Lode Backx (n. 1922), dar când s-a dat votul final, câștigătorul a fost Gulda. A început să susțină turnee de concerte pretutindeni în lume. Împreună cu Jörg Demus și Paul Badura-Skoda, Gulda a alcătuit ceea ce a urmat să fie cunoscut ca „Viennese troika".

Cu toate că a fost celebru pentru interpretarea lui Beethoven, Gulda a fost un bun interpret al muzicii lui J.S.Bach, Mozart, Schubert, Chopin, Schumann, Debussy și Ravel.

Începând cu anii 1950 si-a cultivat interesul pentru jazz, cântând cu mulți muzicieni vienezi printre care Alexander Jenner, compunând el însuși multe cântece si piese instrumentale și combinând jazz-ul și muzica cultă de multe ori în concertele sale. Gulda a scris un Preludiu și Fugă pe o tema ce aduce a swing. Keith Emerson a cântat-o pe The Return of the Manticore a lui Emerson, Lake & Palmer. În plus, Gulda a compus „Variations on The Doors' 'Light My Fire'".

În 1982, Gulda a făcut un duo cu pianistul de jazz Chick Corea, care se afla după ce a desființat formația Return to Forever și înainte de formarea Elektric Band. Astfel cu The Meeting (Philips, 1984), Gulda și Corea au dialogat în lungi improvizații combinând jazz-ul („Some Day My Prince Will Come" și mai puțin cunoscuta piesă a lui Miles Davis „Put Your Foot Out") cu muzica cultă (Brahms' „Wiegenlied” [Căntecul de leagăn]).

Printre altele și-a câștigat pe nedrept eticheta de „pianistul terorist”; Gulda având o puternică antipatie față de autorități precum Academia din Viena, care i-a oferit drept recunoaștere a științei sale interpretative Inelul lui Beethoven dar pe care el l-a refuzat. Cu toate acestea Gulda este pretutindeni privit ca unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului 20. Printre elevii săi s-au numărat Martha Argerich și Claudio Abbado.

Și-a dorit să moră de ziua de naștere a compozitorului său preferat, Mozart, și chiar așa s-a și întâmplat, ca urmare a unui atac de inimă, la 69 de ani, pe 27 ianuarie 2000. Gulda a fost înmormântat în cimitirul din Steinbach lângă Attersee în Austria. A fost căsătorit de două ori, prima dată cu Paola Loewe și apoi cu Yuko Wakiyama. Doi dintre cei trei copii ai săi, Paul și Rico Gulda (câte unul din fiecare căsătorie) au ajuns pianiști.

Note, referințe

[modificare | modificare sursă]
  1. ^ a b Friedrich Gulda, Find a Grave, accesat în  
  2. ^ a b Friedrich Gulda, Musicalics 
  3. ^ a b „Friedrich Gulda”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  4. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
  5. ^ a b Friedrich Gulda, Gran Enciclopèdia Catalana 
  6. ^ „Friedrich Gulda”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  7. ^ a b https://musiklexikon.ac.at/ml/musik_G/Gulda_Familie.xml  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  8. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  9. ^ CONOR.SI[*]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)

Legături externe

[modificare | modificare sursă]